PayPal

A PayPal egy elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalat, amely pénzforgalmi megoldásokat kínál a világ számos pontján.

Segítségével a felhasználók számlákat nyithatnak, amikhez hozzárendelhetik a hagyományos bank- vagy hitelkártyájukat és pénzt küldhetnek egymásnak, illetve biztonságosan fizethetnek az interneten keresztül. Előnye a hagyományos pénzügyi szolgáltatókkal szemben, hogy a tranzakciókat gyorsan és jóval kedvezőbb díjazásért hajtja végre. Az online fizetési megoldás biztonságát garantálja, hogy a PayPal számlával rendelkezőknek nem kell megadniuk a kártyához tartozó adatokat, amikor harmadik feles szolgáltatóknál vagy kereskedőknél fizetnek az interneten keresztül.

PayPal

A PayPal működése

Használatához a felhasználóknak egy számlát kell létrehozniuk a vállalatnál, amit ingyenes megtehetnek. A számla használatához az ügyfeleknek meg kell adniuk egy fizetési módot (bankkártya, hitelkártya, bankszámla) és már igénybe is vehetik az elérhető szolgáltatásokat. A felhasználóknak lehetőségük van egymás közötti pénzátutalásra és fogadásra, amelyhez elég egy e-mail cím vagy telefonszám is. A PayPal számlával számos partnercégeknél lehetőség nyílik az online fizetésre anélkül, hogy meg kéne adni a bank- vagy hitelkártya adatokat a partner oldalán. A cég a fogyasztókon felül a vállalkozásoknak is számos szolgáltatást nyújt. Annak ellenére, hogy a PayPal számla ingyenes nyitható, a vállalat különböző tranzakciókért díjat számíthat fel.

A cég története

A vállalatot 1998-ban alapította Confinity néven többek közt Peter Thiel. Később egyesült az Elon Musk vezette X.com-mal. Musk és Thiel azóta szinte legendává váltak a Szilícium-völgyben olyan cégek befektetőiként, mint a Tesla, SpaceX vagy a Palantir Technologies.

A vállalat kezdetekben online fizetési szolgáltatással és titkosítással foglalkozott. Az alternatív fizetési megoldása miatt a fintech szektor egyik első jelentős szereplőjének tekinthető. A vállalatot tőzsdei bevezetése után felvásárolta az eBay és egészen a 2015-ös szétválásig leányvállalatként működött a fizetési szolgáltató. A szoros összefonódást jól mutatja, hogy napjainkban is az eBay online aukcióin végrehajtott tranzakciók nagy része PayPal fizetéseken keresztül valósul meg.

Alapítása óta számos technológiai és pénzügyi szolgáltató vállalatot felvásárolt. Az online fizetési piac egyik legnagyobb szereplőjévé vált és alapjaiban formálta át a pénzügyi és technológia szektort. A PayPal az online fizetési szolgáltatásokon felül, ami magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is egyaránt elérhető, online piactér kiépítésével is foglalkozik. Emellett a kriptodevizával való fizetést és kereskedést is bevezették a platformjukra.