Pénzmosás

A pénzmosás olyan bűntetendő gazdasági tevékenység, amely során illegális, bűncselekményből származó bevételeket tüntetnek fel az elkövetők legális bevételként.

Az elkövetők legális pénzügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe, hogy legitimalizálják a piszkos pénzt, mivel az illegálisan szerzett készpénzt nehezen tudják kezelni és felhasználni, anélkül, hogy a hatóságok figyelmét felhívnák magukra. A pénzmosás során a pénz eredetét tranzakciók sorozatával és fedőcégek alkalmazásával rejtik el.

Hogyan zajlik a pénzmosás?

Első fázisa az elhelyezés, amely során a bűncselekményből származó pénzt legálisan működő pénzügyi szolgáltatókhoz juttatják el. Az elkövetők gyakran alkalmaznak büntetlen előéletű közreműködőket, vagyis strómanokat a tranzakciók végrehajtására, hogy elfedjék saját kilétüket. Az elhelyezés fázisának jellemzője a strukturálás, vagyis a bűncselekményekből származó készpénz felosztása kisebb, az azonosítási határ alá eső összegekre. Így a tranzakciók nehezebben összeegyeztethetőek. Az elhelyezés során alkalmazott módszerek között szerepel a külföldön szerzett készpénz határon való átjuttatása és magas készpénzforgalmú fedő vállalkozások működtetése, ahol a bűncselekményből származó készpénzt törvényes jövedelemmel vegyítik.

A második fázis a rétegezés szakasza, amely során az elkövetők igyekeznek minél inkább elválasztani a pénzt az illegális forrástól. Tranzakciók, közvetítők sorát alkalmazzák, hogy csak nehezen lehessen visszakövetni a pénz eredetét. A rétegezés során az elkövetők off-shore vállalkozásokat működtetnek, fiktív szerződéseket kötnek és több számla között mozgatják a vagyont.

A pénzmosás utolsó fázisa az integráció, ahol az elkövetők célja, hogy a bűncselekményből származó vagyon már legális bevételként, jövedelemként jelenjen meg és visszaforgatható legyen a gazdaságba.

Pénzmosás folyamata

Pénzmosás az internet korában

Az internet megjelenésével a hatóságoknak egyre nehezebb dolguk van a pénzmosás felderítésében. Az online pénzügyi szolgáltatások, a peer-to-peer tranzakciók és az online kaszinók mind a pénzmosók által gyakran használt eszközök. Az olyan anonimitást biztosító kriptodevizák, mint a bitcoin szintén megnehezíthetik az illegális jövedelmek forrásának felkutatását és új tereket nyitnak a terrorizmus pénzelésének és a kiberbűnözésnek. A hatóságok igyekeznek eredményesen fellépni ezen bűncselekmények ellen a pénzügyi rendszerek átfogó szabályozásával.

Megakadályozása

A pénzmosás ellen a hatóságok számos jogszabályt alkottak melynek célja, hogy megakadályozzák a bűncselekményből származó bevételek kifehérítését és kötelezzék a pénzügyi szolgáltatókat a gyanús tranzakciók monitorozására és jelentésére. Ezeknek a szabályoknak minden pénzügyi tevékenységet végző vállalkozásnak meg kell felelnie, viszont a különböző országok szabályozásai eltérhetnek egymástól.