Prociklikus

Egy gazdasági tényező, mutató akkor prociklikus, ha az aggregált gazdaság teljesítményével azonos irányba változik az értéke.

A kifejezés gyakorlatilag a pozitív korrelációra utal a gazdaság és egy adott gazdasági mutató között. Vagyis amikor növekedés figyelhető meg a gazdaságban akkor a prociklikus tényező értéke is növekszik. Ha pedig gazdasági visszaesés van, akkor a tényező is csökkenő trendet követ.

Prociklikus és kontraciklikus mutatók

Prociklikus gazdasági tényezők

Prociklikusnak tekinthető a fogyasztás. A megnövekedett fogyasztási kedv nem csak a keresletet pezsdítheti fel, hanem az árak emelkedésére is hatással lehet. Növekvő fogyasztási kedv magasabb árakhoz vezethet, ami a megmutatkozik az aggregált gazdasági teljesítményben.

További példa lehet a prociklikusságra a keresleti oldali infláció. A keresleti bővülés által hajtott gazdasági növekedés mellett az infláció is egyre nagyobb mértékű. Recesszió esetén pedig értelemszerűen csökken a fogyasztók költekezési kedve és szigorodtak a hitelfelvétel követelményei is, így az áremelkedés lassul, bizonyos esetekben megáll.

Prociklikusság a gazdaságpolitikában

A fogyasztók és egyéb gazdasági szereplők mellett a kormányzatok is követhetnek a ciklikusságra reagáló gazdaságpolitikát. A prociklikus gazdaságpolitika lényege, hogy a kormány gazdasági fellendülés során élénkíti gazdaságot az államháztartási hiány növelésével. Így fennáll a veszélye annak, hogy recesszió vagy válság idejére nem tudnak megfelelő mértékű tartalékot képezni. Ennek hátránya, hogy épp, amikor az élénkítésre lenne szükség megszorító intézkedéseket kell bevezetniük a döntéshozóknak, amik tovább mélyíthetik a visszaesést.