Prolongáció

A prolongáció kifejezés hosszabbítást, halasztást jelent, a hitelszerződések futamidejének meghosszabbítására is szokták alkalmazni.

Kizárólag élő, teljesen még nem törlesztett és fel nem mondott hitelszerződések esetén tudják igénybe venni a hitelezettek, ha erre a bankjuk, hitelintézetük üzletszabályzata is lehetőséget kínál. Előnye, hogy rajta keresztül enyhíthető a törlesztésből fakadó teher fizetési nehézségek esetén.

A prolongáció során a hitelszerződések futamidejének lejárta kitolódik. Így ugyan csökkenek a törlesztőrészletek, viszont a fennmaradó tőkerész, illetve a szerződésmódosításnál esetlegesen felmerülő további díjak a hosszabbítás alatt is kamatoznak. Tehát a havi törlesztőrészletek csökkenése ellenére az ügyfelek prolongált hitelinek teljes költsége magasabb lesz, mint az eredeti hitelé.

A prolongáció előnyei

A bankok ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, valamilyen előre nem látható probléma miatti fizetési nehézség miatt. Ilyen eset például, amikor a munkahely elvesztése miatt megszűnik az ügyfelek jövedelmének elsődleges forrása. Egy másik gyakori példa, amikor váratlanul jelentős kiadásokat kell eszközölnie az ügyfélnek például egy betegség miatt.

A futamidő meghosszabbítása miatt a kölcsön kapott összeget lassabban, hosszabb idő alatt kell visszatörleszteni. Így a havonta fizetendő törlesztések összege is módosul, kevesebb lesz, mint az eredeti futamidőhöz tartozó törlesztőrészlet. Ez egy könnyítés az ügyfeleknek, akik a kisebb törlesztő részleteket nagyobb eséllyel tudják kigazdálkodni.

Feltételei

A prolongáció egyik feltétele egy már létező és érvényben levő hitelszerződés az ügyfél és a bank, hitelintézet között. A másik feltétel az, hogy a hitelező pénzintézet üzletszabályzata lehetőséget biztosítson az adott hitelszerződés ily módon történő módosítására. Ez viszont bankonként és hiteltermékeként (jelzáloghitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel stb.) is eltérő lehet.

A prolongáció menete

A prolongációt az ügyfeleknek kell kezdeményezniük a hitelezők felé, abban az esetben, ha fizetési problémákkal néznek szembe, viszont a hitelszerződés még nem került felmondásra nemteljesítés miatt.

A hitelintézetek ez után elbírálják az ügyfelek kérelmeit és döntenek a prolongáció engedélyezéséről, vagyis a futamidő módosításáról. A prolongálási kérelmek elbírálása során a bankok az hitelbírálathoz hasonló folyamatot végeznek el, és megvizsgálják az ügyfelek a módosított futamidő alatt is hitelképesek maradnak-e életkor szempontjából.

Ha a prolongálási kérelem elfogadásra kerül, akkor a bankok elvégzik a hitelszerződés módosítását, és a megnövelt futamidő alapján újra számítják a havi törlesztőrészleteket is. Fontos kiemelni, hogy a prolongáció csak a hitelszerződés lejárati dátumának a módosítására vonatkozik. Az ügyfelek nem kapnak semmilyen egyéb kedvezményt vagy fizetési haladékot. A prolongálás előtt és után is fennáll a hiteltartozás és az éppen érvényben lévő szerződések alapján kell törleszteniük a hitelezetteknek. Azon túl, hogy a megnövelt futamidő miatt a felvett tőke hosszabb ideig kamatozik, az ügyfeleknek jellemzően prolongálási díjat is kell fizetniük. Ez az összeg magába foglalja azokat az adminisztrációs költségeket, amik a kérelem elbírálása és a szerződés módosítása során felmerülnek.