Short pozíció

A short pozíció alatt azon tőkepiaci ügyleteket értük, melyek során a kereskedő az árfolyam eséséből kíván nyereségre szert tenni.

A shortolás lényege, hogy a kereskedő elad egy értékpapírt azzal a céllal, hogy később olcsóbban visszavegye azt. A vételi és eladási árfolyam különbsége a kereskedő profitjának, illetve veszteségének tekinthető, épp úgy, mint vételi pozíció esetén. A shortolás haladóbb kereskedési technika. Kis tőkével potenciálisan nagy nyereség érhető el, azonban az elméleti veszteségek maximuma végtelen.

Mit jelent a short pozíció?

Short pozíció alatt azon tevékenységet értjük, amikor egy kereskedő elad egy adott értékpapírt, hogy azt majd a későbbiekben alacsonyabb áron visszavásárolja. Short pozíciót akkor szoktak felvenni a kereskedők, amikor az adott értékpapír árfolyamának csökkenésére számítanak. Az eladási és a vételi árfolyamuk különbsége határozza meg a pozíciójuk profitját.

Short pozíció felvételére különböző módokon, különféle konstrukcióban van lehetőség. Gyakorinak tekinthető, hogy a kereskedő kölcsönzés útján jut hozzá az eladni kívánt értékpapírhoz. Ezen esetben a két ár különbözete valódi profitként jelentkezhet. Ezt szokás short sellingnek, vagy magyarul rövidre eladásnak nevezni. Amennyiben az ügyelt opciók, swapok, illetve határidős termékek bevonásával történik és nem valósul meg valódi értékpapír eladás, illetve vétel, akkor az ügylet kizárólag short pozíciónak tekinthető, a short selling kifejezés pedig nem használható rá.

Short selling vagy rövidre eladás

A short pozíció haladóbb formájának tekinthető a short selling, vagy magyarul rövidre eladás. Gyakorinak tekinthető, hogy shortolás alatt short sellinget értünk. Ez a befektetési forma tapasztaltabb kereskedők számára ajánlott. Az elméleti nyereség jól meghatározható, azonban a maximális veszteség elvi szinten végtelennek tekinthető.

Rövidre eladás során a kereskedő értékpapír kölcsönzés során jut hozzá az adott értékpapírhoz, majd eladja azt, hogy később olcsóbban tudja visszavenni. Short pozíció nyitásának nevezzük azt, amikor eladjuk a kölcsönvett értékpapírt. A pozíció zárásaként pedig az értékpapír visszavásárlása, illetve az eredeti kölcsönadónak való visszaszolgáltatása említhető. Amennyiben a visszavásárlási ár alacsonyabb, mint az eladási, akkor a shortoló nyereséget realizált, míg ellenkező esetben a két ár különbsége a shortoló veszteségének tekinthető.

Az értékpapír kölcsönzése a short pozíciót nyitó számára díjjal jár, illetve az esetleges veszteségek okán fedezet biztosítása szükséges. Amennyiben az ügyfél fedezeti igényei meghaladnák a biztosított fedezeteket, abban az esetben kényszerűen zárásra kerül az adott pozíció. Ezen kényszerű pozíció zárást nevezzük margin callnak. Maga a shortoló személy lehet spekuláns vagy alapkezelő, aki long pozíciói mellé fedezeti ügyletként kívánja alkalmazni eladási pozícióját.

Short pozíció előnyei és hátrányai

A shortolás előnyeként említhető az akár medvepiacon is elérhető magas profit, az alacsony kezdeti tőkeigény, illetve az, hogy megfelelő megválasztás esetén a portfólióban fedezetként is alkalmazható.

Hátrányaként említhető, hogy potenciálisan végtelen veszteség érhető el általa, hiszen az értékpapír felső értékének nincs elméleti határa. Negatívumként említhető továbbá a felmerülő díjak megfizetésének kötelessége, illetve a szükséges fedezet biztosítása. Emellett ritka, de el nem hanyagolható kockázataként említhető még az úgynevezett short squeeze lehetősége, azaz amikor spekulánsok arra játszva hajtják fel az értékpapír árát, hogy a shortosoknak zárni kelljen pozíciójukat, ezzel további vásárlóerőt adva a piacnak.

Meztelen shortolás

A meztelen shortolás vagy csupasz shortolás alatt olyan shortolást értünk, amely során a kereskedő olyan értékpapírt értékesít, mely valójában nincs az ő birtokában. A tranzakció természetesen fizikailag nem képes teljesülni, így az átfutási időn belül szükséges zárni a short pozíciókat meztelen shortolás esetén. A fiktív részvények ilyen módon történő eladását tehát az elszámolóházak átfutási ideje teszi lehetővé. Mivel fiktív értékpapírok kerülnek értékesítésre, így gyorsan jelentékeny nagyságú short pozíció építhető ki. Ezen gyorsan felépülő short pozíciók káros hatással bírhatnak a tőkepiacok stabilitására, így a legtöbb országban tiltott tevékenységnek minősül a meztelen shortolás. Különféle jogszabályi kiskapuk kiaknázásával azonban elő-előforduló jelenség.