Short squeeze

A short squeeze egy gyors árfolyamemelkedéssel (majd eséssel járó) tőkepiaci jelenség. Lényege, hogy egy adott papírban nagy a short arány, vagyis sokan fogadnak arra, hogy a részvény árfolyama esni fog, majd mikor emelkedni kezd az ár a shortosok kénytelenek zárni a pozícióikat, ami még inkább felfelé hajtja az árakat. A végeredmény tehát egy váratlanul magas árfolyamemelkedés.

Miért shortolnak a befektetők?

A short pozíciót felvevők általában értékpapír-kölcsönzéssel kezdenek shortolásba. Ennek lényege, hogy a kereskedő kölcsönkéri egy adott díjért cserébe az értékpapírt, majd azt eladja azzal a várakozással, hogy majd később olcsóbban visszaveszi. Amennyiben sikerül olcsóbban visszavennie az adott papírt, akkor nyereséget tud realizálni, ellenkező esetben azonban veszteséget kénytelen elszenvedni. A shortosok tehát az árfolyam csökkenésére számítanak.

Short squeeze folyamata

A short squeeze lehetősége általában akkor áll fenn, amikor  egy adott papírt jelentős volumenben shortolnak. Elképzelhető, hogy az árfolyam valamilyen okból emelkedni kezd. Ilyen esetekben kerülnek szembe a shortosok a kontrariánus spekulánsokkal. A spekulánsok elkezdik vásárolni a részvényeket, amellyel tovább emelik az árfolyamot. Az emelkedő árfolyam következtében a short pozíciók egyre veszteségesebbek lesznek. A shortosok egy része félve a magasabb veszteségtől zárja pozícióját, amely további vételeket jelent, így tovább emelkedik az árfolyam.

A shortok zárását különféle kényszeres események is előidézhetik. Ezek közé tartozik az úgynevezett margin call, mely egy olyan kényszeres pozíciózárást jelent, amire akkor kötelezi a brókercég az ügyfelet, mikor a pozíció vesztesége meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet. Továbbá az aktív short pozíciók maximum időintervalluma is gyakran szabályozva van. Ez utóbbi speciális esetének tekinthető, amennyiben tiltott meztelen shortolás történik. Az ilyen kényszeres short zárások irracionálisan magas árfolyamokat eredményezhetnek rövid távon. Hosszabb távon azonban – amennyiben közben nem változik az adott vállalat fundamentális értéke – akkor általában visszaesik az árfolyam a fundamentális érték közelébe.

Meztelen shortolás

A meztelen shortolás (angolul naked shorting) a shortolás egy specifikus és illegális, az elektronikus kereskedési rendszerek gyengeségeit kihasználó formája. Lényege, hogy kereskedési rendszerekben a fizikai elszámolás gyakran nettósított és nem egyből történik. Megfelelő eszköztárral bizonyos szereplők képesek eladni nem létező részvényeket, majd alacsonyabb árfolyamon vásárolni. Az elszámolási időszakban a vétel és eladás nettósítása eredményeképpen nem történik valódi fizikai elszámolás, így rejtve tudnak maradni az ilyen ügyletek.

A technika által akár a létező részvényszámnál több is értékesíthető, így a meztelen shortolás az árak manipulálásának tekinthető. A meztelen shortolás illegális, az ellenőrizhetőség hiányában azonban napjainkban is előfordul.

Milyen mutatók szem előtt tartásával kerülhető el a short squeeze?

Hogy mit tekintünk magas shortállománynak az szubjektív megítélés kérdése, azonban léteznek mutatószámok, amelyek segíthetnek eligazodni. Ezek között említhető elsőként a short interest. Ez a mutató azt mutatja meg, hogy hány darab részvényen van éppen nyitott short pozíció. A short interest értéke nyers adatnak mondható, nem tekinthető összehasonlításra alkalmas mutatónak.

Amennyiben a short pozícióban lévő részvények darabszámát elosztjuk a teljes közkézhányadba tartozó részvények darabszámával, akkor megkaphatjuk a short float mutatót. A short float mutató már kontextusba helyezi a shortolt papírok darabszámát.

A short squeeze veszélyének, illetve lehetőségének felmérésére leginkább azonban az úgynevezett short interest ratio, vagyis röviden SIR mutató alkalmas. Ennek képzése során a shortolt részvények darabszámát nem a közkézhányaddal, hanem az átlagos napi kereskedési forgalommal kell elosztani. A mutató megmutatja, hogy hány átlagos kereskedési napnyi forgalommal lehetne zárni az az adott vállalatot érintő teljes nyitott short állományt. Minél magasabb a mutató, annál magasabbnak tekinthető a shortoltság mértéke. Magasabb shorti mérték esetén pedig magasabbnak tekinthető a short squeezenek való kitettség kockázata.