Spot ügylet

A spot ügylet vagy magyarul azonnali ügylet olyan tőkepiaci tranzakció, amely esetében a pénzügyi teljesítés, illetve az adott eszköz leszállításának megkezdése időben nem különül el egymástól.

Az ügylet köthető devizára, részvényekre, kötvényekre, vagy akár valamilyen árupiaci termékre is. A spot piacokon jellemző a T+2 napos végleges elszámolás. A spot piacok általában jelentős forgalmúnak tekinthetők. Az árfolyamok alakulása ezen a piacon hatással van más határidős, opciós, illetve egyéb derivatív piacok árazására is.

A legtöbb tőzsdén, illetve OTC piacon általában párhuzamosan vannak jelen a határidős ügyletekkel. A spot és határidős árfolyamok között meglévő különbözet az adott instrumentum időértékeként azonosítható.

Elszámolási idő

Spot ügylet esetén a tranzakciókkal együtt megkezdődik az adott eszköz fizikai elszámolása is. Ezzel együtt a tranzakciók végleges elszámolása rendszerint igénybe vesz 1-2 napot. A Budapesti Értéktőzsdén például a részvények esetén T+2 napos elszámolás az irányadó az azonnali ügyletek elszámolása során. Ennek lényege, hogy a tranzakciót követően a vásárló jogi tulajdonába kerül az adott értékpapír, fizikailag azonban csak két munkanap után kerül az új tulajdonos birtokába.

Az elszámolási időnek adott esetben fontos szerepe tud lenni, például osztalékfizetés során azon személy jogosult az osztalékra, akinek a fizikai tulajdonában van az adott megfeleltetési napon a részvény. Árupiaci ügyletek esetén a leszállítás kevésbé határozható meg pontosan, az adott ügylet az áru jellegétől, illetve egyéb körülményektől függően a tranzakciótól számítva pár napot is igénybe vehet.

Spot ügylet előnyei és hátrányai

Forgalom alapján a spot piac tekinthető a legnagyobbnak a világon. Ebből is kifolyólag, előnyeként említhető a piacokra jellemző magas likviditás. Bizonyos esetekben előny az azonnali leszállítás lehetősége, gyakran azonban teher lehet a kereskedő számára a kötelező fizikai leszállítás, például a magasabb tranzakciós költségek miatt. Továbbá hiányosságként említhető még, hogy a spot piac tranzakciói fedezeti ügyletnek nem alkalmasak. Arra ajánlott a határidős, opciós, illetve egyéb derivatív tőkepiacok használata.

Spot árfolyam

A spot ügylet esetén spot árfolyamokkal találkozhatunk. Ez az univerzális megnevezése az adott instrumentum aktuális eladási, illetve vételi árának, amit hétköznapi nyelvben az adott eszköz árának nevezünk. Az árfolyamok a piacon folyamatosan végbemenő tranzakciók következtében akár nagyon kis időközönként is változhatnak. Adott eszköz esetén a világ különféle pontjain lévő piacokon tapasztalható spot árfolyam általában konvergál egymáshoz. A tapasztalható különbségek nehezebben szállítható, sérülékenyebb, esetleg romlandó árupiaci termékek esetén jelentősebbek, míg standardizált, szállítási nehézségekkel nem rendelkező instrumentumok – mint például devizák – esetében elhanyagolhatóak.

Spot ügyletek esetén két irányadó árral találkozhatunk. Eladóként az ajánlati ár érdekel minket, míg vevőként az eladási árra vagyunk kíváncsiak. A spot ügyletek mindenkori árfolyama kiemelt fontossággal rendelkezik. Gyakori, hogy különféle instrumentumok értéke is a spot ügyletek árfolyama alapján kerül meghatározásra.