SWIFT

A SWIFT rendszer egy nemzetközi elektronikus kommunikációs rendszer, amelyen keresztül a bankok egymás közötti bankközi forgalmat bonyolítanak le, azaz fizetéseket teljesíthetnek és számolhatnak el egymással.

Mit jelent a SWIFT rendszer?

A globális bankrendszer motorjának is tekinthető. A rendszert üzemeltető szövetkezetet (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) 1973-ban alapították a belgiumi La Hulpe-ben. Az alapítók legfontosabb célja az volt, hogy az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül lehessen pénzt mozgatni a bankszámlák között. A társaság 1977-ben, ugyanezen a néven, egy bankközi ügyintéző számítógép-hálózatot is létesített, az ekkor már túl lassúnak ítélt telex-hálózat kiváltására.

A rendkívül biztonságosnak tartott platform mintegy 2500 bank tulajdonában áll. 

A rendszer olyan, mint a bankok e-mailje. Rajta keresztül naponta 42 millió üzenet cserél gazdát és 11 millió ügylet bonyolódik le. Ezek többek között számláról számlára történő utalások, devizapiaci– és értékpapír-ügyletek, elszámolások és beszedési megbízások.

SWIFT rendszer működése

Egy banki átutalás klasszikus adatai, mint a feladó és a címzett banki azonosítói, az átutalás jogcíme, a szolgálati jelzések (üzenettípus, átutalási díj), mind kódolva kerülnek rögzítésre és továbbításra. A bankokat a részükre kiosztott SWIFT-kódokkal azonosítják.

Az IBAN azonosítóval együtt használva a SWIFT-kód lehetővé teszi, hogy a nemzetközi viszonylatban is olyan bankközi forgalmat lehessen lebonyolítani, melynek költsége az igénybe vevő részére nem haladja meg a belföldi bankforgalom költségét.

GPI

A 2010-es évek végén sok bírálatot kapott a rendszer az időigényessége, költségessége, az átláthatóság hiánya miatt. A SWIFT ennek következtében bevezette a Global Payments Innovation elnevezésű továbbfejlesztett szolgáltatását. A GPI-ként is emlegetett szolgáltatás a kifizetési megbízások felét átlagosan 30 percen belül tudja teljesíteni.

Nélkülözhetetlen rendszer

A több évtizedes terjeszkedésének köszönhetően már csaknem kétszáz ország 11 ezer pénzintézete csatlakozott a SWIFT-hez. Ha egy országot, annak pénzintézeteit levágják a rendszerről, azzal komoly gazdasági károkat lehet okozni, hiszen a nemzetközi pénzforgalom, ha nem is szűnik meg teljesen, de rendkívül lassúvá és bizonytalanná válhat.