Számlavezetési díj

A számlavezetési díj a bankszámlaköltségek egyik alapvető eleme, melyet általában a banki tranzakciók számtól függetlenül, havi rendszerességgel kell fizetni a számla nyilvántartásáért.

A bankszámlához tartozó költségek minimalizálása érdekében fontos a számlavezetési díjakat felmérni a különböző pénzintézeteknél. Sok bank eltekint a számlavezetési díjtól különböző kritériumok teljesülése esetén, például, ha a havi forgalom elér egy bizonyos összeghatárt. A számlavezetési díj angol megfelelője: account maintenance fee.

Bankszámla fenntartásának költségei a számlavezetési díj mellett

A bankszámlának több fenntartási költségtétele is lehet, többek között:

  • Pénzmozgás lekövetését biztosító díj
  • Készpénzfelvétellel járó díj
  • Tranzakciók díja
  • Bankkártyadíj

Számlavezetési díj

Ez egy minden esetben felmerülő, általában havi (de lehet negyedéves, éves) költség, a bankszámla kezelés költsége.  

Minden bank saját díjpolitikájától függ, hogy hogyan képezi a számlavezetési díjait. Hazánkban a bankok többségénél a számlavezetés díjtalan, az átlagos díj pedig 1.000 forint körül alakul. A számlavezetési díjat a szerződés teljes időtartama alatt felszámolja a bank, attól függetlenül, hogy mekkora összeg van a számlán.

Pénzmozgás lekövetését biztosító díj

A pénzmozgás lekövetésére manapság az internetbankolás és a tranzakciókról értesítő SMS-es küldése a legelterjedtebb forma. Mindkettő plusz díjjal járhat, ám manapság a bankok az internetbankolást népszerűsítik, így annak díja rendszerint kedvezményesebb szokott lenni.

Készpénzfelvétellel járó díj

Általában a legtöbb plusz kiadást a bankautomatából való készpénzfelvétel szokta generálni. A magyar jogszabályok szerint viszont, minden bank köteles havi 2 ingyenes készpénzfelvételt biztosítani maximum 150.000 forint értékben. Készpénzfelvétel esetén érdemes saját bankunk automatáit használni, mivel más bankautomaták extra költségekkel járhatnak.

Tranzakciók díja

Általában minden bankszámla havi díjában jelentős tételt jelentenek az eseti és állandó átutalások és a csoportos beszedési megbízások költségei.

Bankkártyadíj

A bankkártya kibocsátási és használati díja bankról bankra változik. Fontos figyelembe venni sajátos fogyasztói igényeinket a bankkártya típusának kiválasztása során, hisz nem minden típusú bankkártyát fogadnak el mindenhol.

0 forintos számlavezetési díj

A költségek minimalizálása minden fogyasztó számára célszerű. Magyarországon jelenleg közel 30 intézet ajánl 0 forintos számlavezetést. Ugyanakkor mivel ez csupán egy a többféle havi költségtételből, mindig érdemes az összköltséget is figyelembe venni. A 0 forintos számlavezetési díj nem garancia a legkedvezőbb bankszámlára, az összköltség még lehet magasabb. Emellett fontos kellő részletességgel megismerni a szerződési feltételeket és a különböző bank által állított kritériumokat is.