Származtatott befektetési alap

A származtatott befektetési alap olyan befektetési alap, amely befektetési politikája megengedi a származtatott ügyletek tartását.  A származtatott ügylet, vagy más derivatíva olyan termék, melynek árfolyama valamely másik, mögöttes termék árfolyamából származik.

Befektetési alap

Nézzük meg először általánosságában, hogy mit is nevezünk befektetési alapnak. Egy befektetési alapot legegyszerűbben úgy képzelhetünk el, mint egy kasszát, amibe egy meghatározott befektetői kör tud befektetni. A kasszát a befektetők birtokolják, a tulajdonrész a befektetés mértékétől függ. A befizetett összeget a befektetési szakértők kezelik, különböző pénzügyi termékekbe helyezik el, hozam reményében. Befektetési alapot csak alapkezelő hozhat létre. Az ő feladata a befektetési alap létrehozása mellett, adminisztrálása, befektetési döntések meghozatala, és a befektetők tájékoztatása. A letétkezelő bank feladata a befektetési alap eszközeinek őrzése, a befektetési ügyletek technikai lebonyolítása, az alapkezelő tevékenységének az ellenőrzése. Emellett fontos szerepe van a forgalmazóknak – rendszerint brókerek, bankok –, akik által a befektetési jegyeket lehet megvásárolni. A befektetési jegyek a befektetők részesedését testesítik meg.

Származtatott befektetési alap, származtatott ügyletek

A befektetési alapoknak több típusát különböztethetjük meg aszerint, hogy mibe fekteti a kezelője a rendelkezésére bocsájtott összeget. Származtatott befektetési alap befektetési politikája megengedi a származtatott ügyletek tartását is. A származtatott ügylet, vagy más néven derivatíva olyan piaci termék, melynek  árfolyama, értéke valamely másik, mögöttes termék, termékcsoport vagy referenciaérték árfolyamából származik – neve is innen ered. A származtatott ügylet maga egy szerződés két vagy több fél között. A mögöttes termék lehet például részvény, kötvény, deviza, kamatláb, nyersanyag vagy tőzsdeindex.

A származtatott ügyletek lehetséges formái

A származatottbefektetési alap például a következő teremékeket vásárolhatja meg:

Swap és CFD szerződések

A swap egy összetett csereügylet, mely különböző pénzügyi eszközök jövőbeli cseréjét foglalja magába. Két fő formája a kamatláb swap, amikor a két fél az adott devizára vonatkozó kamatot cseréli ki; és a deviza swap, amikor nemcsak a deviza kamatát, de a deviza összegét is kicserélik.

A CDF (Contracts for Difference) esetén a megállapodás a brókercég és a befektető között jön létre és legtöbbször tőkeáttétel valósul meg.

Futures és Forwards határidős ügyletek

Határidős ügylet esetén a szóban forgó eszköz egy rögzített későbbi időpontban, meghatározott áron gazdát cserél. Mivel a megbeszélt időpontig a piaci ár bárhogy alakulhat, a határidős ügyélet egyszerre lehetőség és kockázat mindkét fél számára. Két fő típusa van, a tőzsdei ügyletet futures-nek, a tőzsdén kívülieket forward-nak nevezik.

Opciós ügyletek

Az opció olyan tőzsdei eszköz, mely által tulajdonosa jogot formál az opcióban foglalt alapeszköz vételére vagy eladására egy előre meghatározott jövőbeni időpontig, az opcióban meghatározott áron, azonban az opciós szerződés vevője nem köteles élni a jogával.