Tőkeáttétel

A tőkeáttétel a saját tőke és az idegen tőke aránya. Megmutatja, hogy egy befektető vagy egy vállalat milyen arányban támaszkodik idegen forrásra.

Tőkeáttétel jelentése

A fogalmat mind a befektetők, mind a vállalatok használják. Befektetői szemmel nézve a tőkeáttétel egy olyan befektetési eszköz, amely kölcsönvett pénz felhasználásával növelheti a befektetés potenciális megtérülését. Emellett egy vállalat által a befektetések finanszírozásához felhasznált fedezet összegét is gyakran tőkeáttételnek nevezik.

Tőkeáttétel a befektetők oldaláról

A rendelkezésre álló tőkéjüknél nagyobb pozíciót tőkeáttétellel tudnak felvenni a kereskedők. Ilyenkor a megnyitott pozíciók teljes értékével nem kell rendelkeznie a befektetőnek csak egy meghatározott összeget kell fedezetként elhelyezni. A tőkeáttétel tehát úgy is tekinthető, mint a brókercég által nyújtott, kereskedésre fordítható hitel.

A befektetők tőkeáttétellel növelhetik a befektetéseik hozamát, de ebben az esetben a kockázat is jelentősen emelkedik, hiszen a veszteség is többszörösére nőhet. Számos eszköz megvásárlása lehetséges tőkeáttétellel, ideértve a részvényeket vagy a határidős ügyleteket is.

Tőkeáttétel a vállalatok oldaláról

A vállalatok ahelyett, hogy részvényeket bocsátanának ki tőkebevonás céljából, külső finanszírozásra is támaszkodhatnak, azaz tőkeáttételt alkalmazhatnak eszközeik finanszírozására.

A cég mérlegében a saját tőke és az idegen tőke arányát fejezi ki a tőkeáttétel. Azaz megmutatja, hogy milyen mértékben támaszkodik a vállalat saját (tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott forrásokra, illetve a korábbi években képződött, visszaforgatott tartalékokra) és milyen mértékben külső forrásokra (például rövid és hosszú lejáratú hitelekre, kölcsönökre és egyéb kötelezettségekre).

Kockázata

A tőkeáttétel sokoldalú, összetett eszköz. Elméletben remekül hangzik, és használata a valóságban is nyereséges lehet, de nem szabad szem elöl veszíteni a kockázatait sem. A tőkeáttétel mind a nyereséget, mind a veszteséget felnagyítja. Alkalmazása egy veszteséges befektetésnél, megtöbbszörözi az elvesztett összeg értékét.

Egy vállalat felhasználhatja a tőkeáttételt a részvényesek vagyonának emelésére. Ha viszont elbukik, a kamatráfordítás és a nemteljesítés hitelkockázata megsemmisíti a részvényesi értéket.

Példa

Ha egy befektető 2 darab 500 forint értékű részvényt vásárol 500 forintért, azaz fele áron, akkor kétszeres tőkeáttételt alkalmaz. Ebben az esetben, ha az értékpapírt 10 százalék áremelkedés után 550 forintért szeretné eladni, akkor a brókercég az eredeti 500 forint mellett a két részvényen elért 50-50 forint hozamot kifizeti az ügyfél számára. Így tehát a befektető 600 forintot vihet haza a tőkeáttételes kereskedés eredményeként, az alapesetben fennálló 550 forint helyett.

Ellenkező esetben viszont, ha 10 százalékos csökkenés megy végbe az árfolyamba, akkor az ügyfél az 50 forint helyett 100 forint veszteséget realizál.

példa a tőkeáttétel alkalmazására

Mi történik, ha a tőkeáttételes befektetés értéke olyan mértékben csökken, hogy nem marad elég fedezet a számlán? Olvassa el a margin call-ról szóló cikkünket is!