Tranzakciós díj

Tranzakciós díj alatt azokat a pénzben felmerült kiadásokat értjük, amelyek egy adott ügylet lebonyolításakor felmerülnek.

tranzakciós díj

A kifejezés utalhat banki átutalás költségeire, valamilyen ügynök jutalékaira, de a döntést segítő információk beszerzésének költségei is ide sorolhatók.

Milyen díjakat jelent a gyakorlatban?

A tranzakciós költségek gyakorlati példái közé tartozik a részvényügylet teljesítéséért a tőzsdeügynöknek fizetett jutalék és a koncertjegyek megvásárlásakor felszámított adminisztrációs díj is. A tranzakciós költségek utalhatnak egy bank, bróker, jegyző vagy más pénzügyi közvetítő által felszámított díjra is.

Tranzakciós díj elektronikus fizetés esetében

A vállalkozásoknak és magánszemélyeknek az elektronikus fizetést után tranzakciós díjat kell fizetnie. A vállalkozások pénzügyeiben ez jelentősebb kiadás is lehet, hiszen itt nagyobb összegű pénzmozgásokról beszélhetünk. A tranzakciós díjak szolgáltatónként eltérőek. Általában a vállalatok a tranzakció összegének 0,5 és 5 százalék közötti értékét fizetik ki, bizonyos fix díjakkal kiegészítve.

A tranzakciónkénti díjakat a vállalatoknak számos fél szabja meg. Az elektronikus fizetési műveletek összes kommunikációjának megkönnyítése érdekében a vállalatok bankokkal működnek együtt. Ehhez kereskedői számlát kell nyitniuk a banknál, amely elsődleges betéti számlájukként szolgál az egyes tranzakciókból származó bevételekhez. Mivel az a vállalat, amely nagyszámú elektronikus fizetést fogad el, nagyrészt a bankra támaszkodik, a kereskedői számlára vonatkozó szerződés paraméterei döntő fontosságúak.

Tranzakciós díj a hálózati feldolgozó vállalatnak

A kereskedőknél a másik jelentősebb tranzakciós díj a hálózati feldolgozó vállalatnak fizetett költség. A kereskedők a bankjuk feldolgozási hálózata alapján állapítják meg azokat a kártya márkákat, amelyeket üzletükben elfogadhatnak. Az egyes bankkártya-társaságoknál, mint például a MasterCard, a Visa, a Discover vagy az American Express, a tranzakciós díj mértéke meghatározott. A bankkártya-társaságok díjai általában tranzakciónként fixek. Bizonyos esetekben más díjak is felszámolhatók. Ilyen hozzáadott költség például a terminál díja, amely az a tranzakciónként fizetendő díj, amit a terminálszolgáltató (például a POS) számít fel a bankkártyás fizetések során.

A tranzakciós díjak okozzák azt, hogy egyes vállalatok minimumot szabnak meg, amelyet az ügyfeleknek el kell költeniük, ha hitel- vagy betéti kártyával akarnak fizetni. Nem érdemes egy vállalatnak lehetőséget biztosítani rá, hogy az ügyfél 150 forintot fizessen kártyával, amikor 200 forintot fizet a tranzakció feldolgozásáért.