Trendvonal

A trendvonal a technikai elemzés egyik eszköze. Trendvonalak és árfolyamgrafikonok segítségével a tőzsdei kereskedők  következtetni tudnak az árfolyam mozgásának jövőbeli irányára és sebességére.

Amennyiben a trend változását szeretnénk elemezni, úgy a trendvonalat emelkedő trendben az árfolyamingadozás mélypontjaira illesztve húzzuk meg, csökkenő trend esetén pedig a csúcspontok felett. Trendvonalak elemzésével jelezni lehet, ha a hosszú távú árfolyammozgás iránya megtört. Sok befektető a trendvonal áttörésekor, a trend hosszabb távú változását várva hoz vételi vagy eladási döntést. Áttörésének annál nagyobb a jelentősége, minél hosszabb ideje áll fenn a trend, minél többször érinti vagy közelíti meg az árfolyamgörbe a trendvonalat és minél kisebb a trendvonal meredeksége.

A trendvonal segít a technikai elemzőknek meghatározni a piaci árak jelenlegi irányát. Technikai elemzés során a segítségükkel meghatározott trendek azonosítása az egyik első lépés a kereskedés megkezdése előtt.

Trendvonal ábrázolása

Az elemzőknek legalább két ponttal kell rendelkeznie az árfolyam grafikonján a megrajzolásához. Egy grafikonra egynél több trendvonal alkalmazható. A trendvonalak viszonylag egyszerűen használhatók. A kereskedőnek csupán nyitó, záró, magas és alacsony értékeket kell használnia az áradatok feltérképezéséhez. Technikai támasz esetében a trendvonalat a mélypontokra illesztve húzzuk meg, technikai ellenállás esetén pedig a csúcspontokra illesztjük.

Trendvonalak korlátjai

A technikai elemzés, beleértve a trendvonalakat is, egyik hátránya, hogy új áradatok érkezésekor ki kell igazítani őket. A trendvonal hosszú ideig fennmaradhat, azonban a trend letörésekor módosításra van szükség. Ezenkívül nincs egységes meghatározása a trendvonalak megrajzolásának. Egyes kereskedők például csak a legalacsonyabb értékeket használják korlátozott ideig, míg mások csak a legalacsonyabb záróárakat. A trendvonal önmagában nem jelzi előre az árfolyamok mozgásának irányát, csupán segíti a trend változásának azonosítását, emiatt pozíció nyitási döntést pusztán erre alapozni nem szabad. Például, ha egy csökkenő trendvonalat áttör az árfolyam, akkor vételi pozíciót csak azután érdemes nyitni, ha az emelkedő trend kezdetét más elemzési eszköz (például mozgóátlag) is megerősíti.