Vállalati akvizíció

Akvizíciónak nevezzük, amikor egy társaság részesedést szerez egy másik társaságban azért, hogy annak döntéshozatalába és irányításába beleszólhasson. Akvizíció történhet például piacszerzés, technológia megszerzése vagy versenytárs felvásárlása céljából.

Hogyan mehet végbe akvizíció?

Egy akvizíció kétféleképpen mehet végbe: baráti és ellenséges módon.

Baráti akvizíció

A felvásárló vállalattal a felvásárolt vállalat menedzsmentje együttműködik, így az akvizíció folyamata – adminisztratív és jogi folyamatok tekintetében – gond nélkül, gördülékenyen végbemehet.

Ellenséges akvizíció

A felvásárolt vállalat menedzsmentje ellenséges hozzáállást tanúsít az akvizíciót indító vállalattal szemben, nem szükségszerűen hajlandó együttműködni azzal. Ez esetben az akvizíció időigényes és nehézkes folyamat eredménye. A felvásárolt vállalat menedzsmentje ellenkezik, különböző módokon próbálja szabotálni a felvásárlást (például az akvizíciót indító társaság részvényeit elkezdik felvásárolni, szabályozó hatósághoz fordulnak versenyellenes lépésekre hivatkozva, vagy másik felvásárlót keresnek).

Azonban ez az ellenállás többnyire hiábavaló, az akvizíciót nem lehet elkerülni, legfeljebb lassítani vele. Az akvizíciót indító vállalat szépen lassan felvásárolja a másik társaság részvényeit, melyekért cserébe általában hajlandó a piaci árnál magasabb összeget (prémiumot) fizetni. A részvények megszerzett szavazati jogot, azaz beleszólást jelentenek az adott vállalat irányításába. Innentől kezdve már csak idő kérdése, hogy a felvásárló fél többségi tulajdont szerezzen és elmozdítsa a másik cég jelenlegi vezetőségét a helyéről, végül teljesen megszerezve a kérdéses vállalatot.

Minél nagyobb a társaság piaci kapitalizáció tekintetében, annál nehezebb felvásárolni egy vállalatot.

Hogyan ha az árfolyamra?

Az akvizíciót kezdeményező társaság részvényárfolyamának alakulása a folyamat során több tényezőtől is függ. Fontos szempont a vállalatok pénzügyi helyzete, a szabályozási környezet és a piacnak a vállalatok szinergiájának hatékonyságáról alkotott véleménye.

A megvásárlásra kerülő társaság árfolyama általában emelkedik, ha a felvásárló prémiumot fizet a részvényekért. Ha már egyértelművé válik az akvizíció kimenetele, és kiderül, hogy az akvizíció sikeres, növeli a részvényesi értéket, akkor a felvásárló vállalat jó üzletet kötött. Ennek következményeképpen  a vállalat részvényárai növekedni kezdenek.

A felvásárlás kapcsán a bizonytalanságot növelő tényezők

  • A részvényekért fizetendő prémium
  • Szabályozó hatóság közbeavatkozása (versenykorlátozó akvizíció gyanúja esetén)
  • Az új vállalat integrálásának sikere a felvásárló vállalat struktúrájába és szervezeti kultúrájába
  • Pénzügyi megtérülés

Milyen tényezőket figyeljünk befektetőként?

  • Versenyelőnyre vagy növekedésre fókuszál a társaság: Fontos különbséget tenni aközött, hogy az akvizíciót indító vállalat versenyelőnyre vagy növekedésre fókuszál. Utóbbi esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy akár megfelelő átgondolás nélkül belevág egy felvásárlásba. Így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy nem megtérülő befektetésbe kezdjen és adósságot halmozzon fel.
  • D/E mutató: Érdemes figyelembe venni, hogy a felvásárló és felvásárolni kívánt társaság mennyire van eladósodva – az aktuális állapotról a debt/equity mutató segítségével lehet tájékozódni.
  • P/E mutató: A még tisztább kép érdekében érdemes megnézni, hogy a vállalat jó üzletet köt-e a felvásárlással, ehhez pedig fontos eldönteni, hogy a megszerzett vállalat részvényei milyen magasan vannak árazva. Ebben a P/E mutató (price/earnings per share) lehet a segítségünkre, amely azt mutatja meg, hogy a piaci ár hányszorosa az éves szinten realizált eredménynek.
  • P/B mutató: Végül megvizsgálható a könyv szerinti érték, azaz P/B mutatót (price/book), amely arról árulkodik, hogy mennyi saját tőke jut egy részvényre.