Negyedéves jelentés

2023 Q4

Tisztelt Ügyfelünk!

A várva várt recesszió, ami nem jött el

A 2023-ban széles körben előrejelzett globális válság nem érkezett meg. Pedig meggyőző érvek szóltak mellette: többszörösére ugró energiaárak, magas infláció, negyven éve nem látott mértékű kamatemelések, a Covid-járvány utáni nyitás okozta növekedés lecsengése. De a konszenzus tévedett, utólag pedig mind okosak vagyunk; szétszálazva a hatásokat világos, miért növekedett mégis Európa és az Egyesült Államok idén is. Nagy költségvetési támogatások, a vártnál jóval gyorsabb piaci alkalmazkodás a magas energiaárakhoz, a magas kamatok gyengébb vagy késleltetett hatása, és úgy tűnik, a Covid-helyzetre adott támogatások még most is pozitívan hatnak. A 2023-as gazdasági kilátások téves megítéléséből következik 2024 nagy kérdése: tényleg elkerültük a globális válságot, vagy csak később jön, mint gondoltuk?

A nemzetközi piacokkal szemben Magyarország sajnos nem kerülte el a válságot: hazánkban a fent leírt negatív hatások erősebbek voltak. Az energia kitettség, a sokkal magasabb infláció és kamat recesszióba juttatták az országot. Ráadásul a válság a szegényebbeket érintette a legjobban: a magas élelmiszer- és energiaárak ezt a réteget érintik a legjobban és ez látszik a 6-7 százalékot csökkenő kiskereskedelmi forgalmon is. De ahogy a globális gazdaság egészére, úgy Magyarországra nézve is elmondható a pozitív olvasat: a 2022. őszi várakozásokhoz képest jobb a helyzet, viszonylag enyhe volt a hazai recesszió.

Csak egy rövid gondolat Kínáról: sokszor kiáltottak már farkast elemzők – köztük mi is –, hogy a kínai ingatlanpiac összeomlik majd és a magas növekedés véget ér. Ezek után érdemes visszafogottan nyilatkozni, de két adat ide kívánkozik. A legnagyobb harminc építőipari cég kétharmada 2023 végéig csődbe ment, az ingatlanárak húsz év után először esést mutatnak. Közelről érdemes figyelni, mi történik ezen a területen. 

(Geo)politika mindenhol

A portfóliókezelői csapatunkban időnként elhangzik az a bölcsesség, hogy a „jó portfóliókezelőnek a gazdasági kérdéseken kívül minden máshoz is értenie kell egy kicsit, de azokhoz legalább nem nagyon”. Olyankor kerül ez elő, amikor a gazdasági kérdéseket vagy tőkepiaci mozgásokat nem lehet a megszokott elemzési módszerekkel jól magyarázni. Ha 2020-21-ben jó portfóliókezelőnek lenni azt jelentette, hogy az ember a vírus terjedésének szakértőjévé vált, akkor most azt hiszem a geopolitika értőjének kell lennünk.

Számtalan példa igazolja ezt az elmúlt időszakból, és ma nem is tűnik úgy, hogy ez gyorsan megváltozna. 

 • Két évvel ezelőtt az ukrajnai háború kezdetén a befektetők kapituláltak a legfontosabb kelet-közép-európai piacról, a lengyelről. 2023-ban azonban a háborús helyzet befagyása és az ellenzék győzelme ellentétes hatást eredményezett. Dollárban nézve a lengyel tőzsdeindex először felére esett, majd idén hatalmasat emelkedett – ma már fentebb vagyunk, mint a háború előtt.
 • A kínai részvények gazdasági mutatószámok alapján hiába olcsóak és tűnnek vonzónak az egyes vállalatokat elemzők számára, a nyugati világ menekül a piacról, félve az új hidegháború okozta intézményi leválásról. Oroszország intő példaként szolgál. Tajvan kérdése felülírhat mindent. Pár éve biztosan nem gondoltam volna, de most először követjük a tajvani választásokat, amit január közepén tartanak. Számít, mert egy ellenzéki győzelem akár enyhülést is hozhat.
 • Az arany ára jelenleg nem úgy mozog, ahogy a szokásos gazdasági minták alapján, vagyis a dollár reálhozama alapján kellene: a feszültségek miatt egyre több ország jegybankja dönt az arany vásárlása mellett, ami a megszokotthoz képest magasabb aranyárat eredményez.
 • Az olaj ára sosem volt értelmezhető csupán gazdasági szemüvegen keresztül, a politika mindig szerepet játszott: talán nem kell magyarázni, de ez ma még inkább igaz. Az Izrael–Hamász-háború, az esetleges eszkalációtól való félelem először pozitívan hatott az olaj árára, most ennek a kockázatnak a csökkenése egyelőre lentebb tolta az árat.

2024-ben pedig a legnagyobb bizonytalanságot minden valószínűség szerint az amerikai elnökválasztás jelenti. Mit jelent, ha Trump nyeri a választást?

  Nemcsak vagyont, kockázatot is kezelünk

  2024 elején tehát sok a bizonytalanság a világban: nem csak gazdasági, de politikai értelemben is. A HOLD-ban sokat láttunk már ahhoz, hogy alázattal álljunk ezekhez a dilemmákhoz. Nem értünk mindenhez – még ha jó portfóliókezelők vagyunk, akkor is csak egy kicsit – így csak ott vállalunk kockázatot, ahol valódi tudásbeli előnyt látunk. Egy ilyen világban, ez különösen fontos.

  Tisztelettel, 

  Szabó Balázs

  Olvassa el világgazdasági kitekintőnket!