Mentesülnek az adótól a kisbefektetők, öt év alatt érik be a türelem

Beérett a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetésének a hatása: csak az első negyedévben több mint harmincezerrel nőtt a tartós befektetési számlák (tbsz) száma. Közben látványosan növekszik a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya is, és most már egyértelműen a befektetési jegyek hajtják leginkább a bővülést.

Úgy tűnik, a háztartások nem szívesen osztoznak az állammal az értékpapír-befektetéseiken elért hozamaikon: az elmúlt időszakban megugrott a hitelintézeteknél és más pénzügyi szolgáltatóknál vezetett tartós befektetési számlák (tbsz) számlák száma, amelyekkel akár adómentessé is tehetik az árfolyamnyereségüket az érintettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint március végén már 332,3 ezer tartós befektetési számlát vezettek Magyarországon, amely közel 11 százalékkal – 32,7 ezerrel – haladta meg a 2023. végi mennyiséget. Éves összevetésben még szembetűnőbb a bővülés: 2023 márciusához képest nagyjából 70 ezerrel – 26,8 százalékkal – több tbsz szerepelt a nyilvántartásban.

Ezzel a tbsz-állomány bő hatéves csúcsra került, és a hosszabb távú befektetéseket ösztönző konstrukció biztosan megmenekült a lassú háttérbe szorulástól, amelytől az elmúlt néhány év adatai alapján tartani lehetett. A számlák számánál is gyorsabban emelkedett viszont a rajtuk elhelyezett befektetések értéke: a márciusig eltelt egy év alatt hajszál híján a másfélszeresére hízott, és meghaladta a 4870 milliárd forintot.

Az MNB adatai szerint egyébként a legtöbb tartós befektetési számlát – nem meglepő módon – a hitelintézeteknél vezetik a kisbefektetők: március végén az aktív tbsz-ek 53,3 százaléka kötődött a bankokhoz, 42,9 százalékuk a befektetési szolgáltatókhoz, míg a fennmaradó, nem egészen 4 százalékos szeleten a bankok és brókercégek fióktelepei osztoztak.

Az állampapíroknak kedvez a szabályozás

A kormány a múlt év júniusában jelentette be, hogy 2023. július elsejétől számos befektetés hozama után az addig érvényben lévő kamatadó vagy árfolyamnyereség-adó (15 százalék) mellett 13 százalék szociális hozzájárulási adót (szocho) is fizetni kell. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az értékpapír-befektetéseken elért hozamnál – néhány kivétellel – összesen 28 százalékos a fizetendő adóteher. Ez alól a legfontosabb kivételt az állampapírok jelentik:

a szabályozás bevezetésének egyik nem titkolt célja is az volt, hogy még vonzóbbá tegye az állami adósságpapírokat a kisbefektetőknek.

Ezen a ponton lépett be viszont a tbsz, amelynél a kisbefektető szintén teljes mértékben mentesül a szocho megfizetése alól, és ez akkor is így van, ha valamiért az ötéves lejáratot megelőzően feltöri a számláját.

Miért előnyös a tbsz?

A közép- és hosszú távú befektetéseket ösztönözni hivatott tbsz-nél egy ötéves futamidejű konstrukcióról van szó, ahol az első naptári év minősül gyűjtőévnek, amikor az ügyfél tőkét halmozhat fel a számlán. Az ezt követő időszakban viszont már újabb tőkét elhelyezni nincs lehetősége, csak a portfólióját menedzselheti, majd az ötéves időszak lejártával adómentesen hozzájuthat a tőkéhez és az elért hozamhoz.

A teljes adómentesség eléréséhez így tehát az szükséges, hogy a kisbefektető öt éven át ne „törje fel” a számláját.

A tbsz-ben elhelyezett tőke nyereségére kivetett adó mértéke akkor is mindenképpen csökken, ha a befektető valamiért úgy dönt, hogy idő előtt felhasználja a megtakarítását. A tbsz-nél a fizetendő személyi jövedelemadó mértéke három év elteltével 15-ről 10 százalékra csökken, majd a futamidő lejártával ez a teher teljesen megszűnik. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adót pedig akkor sem kell megfizetni, ha valaki akár már az első évben feltöri a számlát, hiszen a tartós befektetések mentesek a szocho alól.

A tbsz jellegéből adódóan – vagyis abból, hogy csak az első évben adott a lehetőség a tőke felhalmozására – a hosszabb távú, és rendszeres befektetésekben gondolkodó ügyfeleknek érdemes minden évben újabb tbsz-t nyitniuk,

így később évente adómentesen keletkezik egy olyan tartalék, amely felhasználható, esetleg újra be is fektethető.

Az alapok viszik a prímet

Az MNB adatai szerint a március végéig számolt egy év alatt több mint 30 százalékkal gyarapodott a magyar háztartások értékpapírvagyona, így bőven meghaladta a 24,6 ezer milliárd forintot. Ebben a statisztikák tanúsága szerint az újonnan érkező pénzek mellett az elért hozamok (átértékelődések) is jelentős szerepet játszottak.

Figyelemre méltó azonban, hogy a befektetési jegyek állománya az átlagnál jóval gyorsabban, közel 48 százalékkal nőtt éves összevetésben, így a harmadik hónap végére már meghaladta a 9,5 ezer milliárd forintot.

Szintén bőven az átlag feletti ütemben gyarapodott a részvények állománya – tizenkét hónap alatt 43,3 százalékkal, 1720,9 milliárd forintra nőtt. Az állampapír-portfóliónál viszont már jóval szerényebb – de így is nagyon jelentős –, 16,4 százalékos, éves növekedést mért az MNB, így a háztartások már több mint 12,7 ezer milliárd forintnyi állami adósságpapírt tartottak március végén.

Mindezek nyomán az állampapírok részesedése jelentősen csökkent a háztartások értékpapír-megtakarításain belül – a 2023. márciusi 57,7-ről idén tavaszra 51,6 százalékra olvadt –, ám így is megőrizték dominanciájukat. A befektetési jegyek súlya viszont egy év alatt 34,1-ről 38,7 százalékra emelkedett. Egy-két, ügyfélakvizíciós célokat szolgáló akciós konstrukciótól eltekintve a lakossági betéti kamatok még mindig nagyon alacsony szinten mozognak Magyarországon, így változatlanul erős keresletre lehet számítani az értékpapír-befektetéseknél, ami pedig a bankoknál és befektetési szolgáltatóknál vezetett tbsz-számlák számának további növekedésével is együtt járhat.

A cikk szerzője Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.