Dübörög az orosz agyelvándorlás

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta magasan képzett értelmiségiek százezrei hagyják hátra Oroszországot. Vakmajom szerint komoly veszély fenyegeti az ország növekedési potenciálját.

“Nem akarok egy olyan országban élni, amely a szomszédjára támad”százezrek menekültek el Putyin országából Ukrajna megtámadása óta. Elsősorban azok a jól képzett polgárok; a tech szektorban dolgozók, a bankárok, a tudósok, az orvosok, a vállalkozók, akikre nagy a kereslet a szabad világban.

A kivándorlási egy évtizede erősödik már, mégis, a mostani hullám lehet az évszázad legnagyobb koncentrált emigrációja.

Az elvándorlók átlagéletkora 32 év, 80 százalékuknak diplomája van. Csupán három százalékuk tervezi, hogy hónapokon belül haza fog térni.

Oroszország a munkerejének legproduktívabb részét veszíti el ezzel az agyelvándorlással. Az ország hosszú távú növekedési potenciálja is velük távozik.

Az orosz lakosság kivándorlási trendje 1997-2020 Forrás: Rosstat, Vakmajom Facebook-oldala

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Tehetségek nélkül nincs győzelem

Egy, a saját vezetőinek öncélúsága miatt demográfiai hanyatlásra ítélt ország semmiképpen sem válhat győztessé olyanok felett, akiknél a tudás, a tehetség, a kreativitás, a mindennapok életének modernizálása a prioritás és a siker fokmérője. Nekik nem kell tartaniuk a demográfiai katasztrófától. Interjú.