Elon Musk a Twitter legnagyobb részvényese lett

Április 4-én, a nyitás előtti kereskedésben több mint 20 százalékot emelkedett a Twitter részvényárfolyama annak a hírnek a hatására, hogy Elon Musk közel 3 milliárd dollárért 9,2 százalékos részesedést vásárolt a közösségimédia-óriásban, amivel egy csapásra a vállalat legnagyobb részvényesévé vált.

Úgy néz ki, Elon Musk megtalálta a helyét a saját Tesla részvényeinek eladásából származó likviditásának. A világ leggazdagabb embere az elektromos autózás és az űrutazás megreformálása után most a közösségi média felé irányítja a figyelmét (és pénzét).

A bejelentés, habár váratlan, nem előzmény nélküli. A techvezér az elmúlt hetekben sokat tweetelt az amerikai „cancel culture” ellen, és gyakran felszólalt a Twitter ebben betöltött szerepe miatt. Alig másfél hete posztolt egy szavazást, amiben arra kérte a több mint 80 millió követőjét, hogy szavazzanak: a Twitter eleget tesz-e a szólásszabadság megőrzése érdekében? A voksolók több mint kétharmada nemleges választ adott.

Elon Musk tweetje

Twitter Inc.

Habár itthon nincsen kultúrája a Twitter használatának, a mikroblogolásra épülő közösségi média az amerikai közéleti és politikai diskurzus egyik legfontosabb színtereként működik. Rengeteg politikus, médiaszemély és vállalat használja a leggyorsabb hivatalos kommunikációs csatornájának a Twitter-felületét – így nem meglepő, maradva az Egyesült Államok közéleténél, hogy akárcsak Donald Trump volt elnök tavalyi kitiltása, vagy Hunter Biden laptop sztorijának blokkolása miatt a platform a demokrata-republikánus csata frontvonalába sodródott.

Ahhoz, hogy a politikai polarizáció csökkenni tudjon Amerikában, fontos lenne, hogy a véleménybuborékban élő emberek néha a saját világnézetükkel szemben álló gondolatokkal is találkozzanak.

A cenzúrázás kérdése minden közösségi platformon kihívás és probléma.

A „nem tiltunk semmit” gondolkodásmód hamar megbukik, amint elkezdenek megjelenni a platformon a gyermekpornográfiát, illetve erőszakot bemutató tartalmak.

Ha Elon Musk komolyan gondolja a Twitter megreformálását, az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy mennyire sikerül megtalálnia a határt a cenzúrázás és a szólásszabadság között. A részvényesek mindenesetre egyelőre pozitívan fogadják a változást.

Alkatrészhiány? Medvepiac? Nem a Teslánál!

Elon Musk autógyártójának eladási számai remekelnek, a részvényárfolyam 1000 dollár felett jár, közben a techvezér várva várt hídfőállást épített Európában. Tesla: eljött az újabb osztalékfizetés ideje.