Túlárazott, túlvett, túlpozicionált Európa?

Túlzás nélkül beszédes, hogy az öreg róka intézményi befektetők egy hónap leforgása alatt, a semmiből*, az európai részvénypiacot a leginkább túlpozicionált eszközkategóriának rangsorolták.

Elég nagy változás ez ahhoz képest, hogy tavaly még senki sem akart hallani Európáról, és folyamatosan áramlott ki a pénz a piacról. Talán még korainak is tűnik túlvettnek titulálni az öreg kontinens papírjait, amikor még alig jött vissza valami e pénzekből…

Crowded trade: a kifejezés arra utal, amikor túl nagy számú befektető birtokol pozíciót egy eszközben, tehát túlzsúfolódnak – mondják ezt jellemzően azok, akik kívülről nézik végig, ahogy a fundamentumok, a reálisan felmért lehetséges hozamok helyét a vak hit, a túlzott magabiztosság és a csordahatás veszi át.

Valami hasonló volt a FAANG-papírok tavalyi éve is.

*Igazából nem a semmiből: a Bank Of America múlthavi felmérésben még nem lehetett opcióként az európai részvényekre szavazni.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.