India a globális kertek alatt és ex-gyarmattartók előtt

Az indiai tőzsde mindössze három hónap leforgása alatt 440 milliárd dollárral, tehát összesen 14 százalékkal bővült piaci kapitalizációban. A jelenlegi, 3500 milliárd dolláros értékével a börze a világ ötödik legnagyobbja, Amerika, Kína, Japán és Hongkong mögött, lekörözve a francia és brit piacok – avagy: egykori gyarmattartók – értékét.

A Bloomberg adatai szerint a negyedéves rohamban külföldi intézményi befektetőkhöz közel 10 milliárd dollárnyi beáramlás köthető. A „profik” főleg a vezető indiai indexre csaptak le, mintsem egy-egy részvényt szemeztek volna ki.

Tegyük hozzá, hogy történt ez a felpattanás az Adani-csoport februári megshortolása után, ami egy pillanatra mintha a teljes indiai (nemzet)gazdasági szerkezetet megrogyasztotta volna…

A Financial Times elemzése szerint a befektetők egyre inkább azt árazzák, hogy India világgazdasági súlya be fogja érni/meg fogja előzni Kínáét. Arról, hogy ez mennyire nem lesz egyszerű – bár nem is lehetetlen –, nemrég készítettünk nagyinterjút Trembeczki Zsolt India-szakértővel.